Skydda ditt hem från fuktskador

Fukt- och vattenskador i ditt hem kan uppstå på olika sätt och kan orsaka enorma kostnader och behovs av fuktmätare fuktskada. Till exempel kan vatten sippra in i ditt hem genom en läcka eller så kan fukt bildas i luften från matlagning. Enligt försäkringsbolagens analyser kostar fuktskador i Sverige årligen cirka 10 miljarder kronor. Dock täcker inte försäkringsbolagen alla typer av fuktskador så kostnaderna är sannolikt ännu högre.

Även om det kan vara svårt att förutse olyckor och dolda fel i hemmet, så finns det mycket du kan göra för att skydda ditt hem från fuktskador. Faktum är att det finns en rad sätt kontrollera fuktnivåerna i ditt hem och några av dessa är att:

• Åtgärda läckage.
• Ventilera krypgrunden.
• Stänga av apparater.
• Vädra och använda luftkonditionering.
Höja temperaturen.
• Vara uppmärksam på mattor.Fuktskada - vatten• Anpassa dig efter klimatet och typ av konstruktion.
Topp 7 sätt att kontrollera fuktnivåerna
1. Åtgärda läckage – Ett av de viktigaste sätten att kontrollera fuktnivåerna och därmed skydda hemmet från fuktskador, är att använda ett effektivt avvattningssystem där det finns tillräckligt med rännor och stuprör som leder bort vatten från huset. Även marken bör förberedas för att förhindra läckage genom att låta den slutta bort från huset.

2. Ventilera krypgrunden – Att ventilera krypgrunden och lägga plastskydd där kommer att förhindra fukt att tränga in från marken.

3. Stänga av apparater – Om du lägger märke till fukt på fönster och ytor kan du behöva stänga av apparater som luftfuktare och kaminer.

4. Vädra och använda luftkonditionering – För att minska fukten i luften är det bra att vädra, använda avfuktare och luftkonditioneringsapparater. Inte minst är det här viktigt i varma och fuktiga klimat. Se till att ditt hem har en källa till frisk utomhusluft som ökar luftcirkulationen och driver ut fuktig luft. Till exempel är det bra att öppna dörrar mellan rummen, använda fläktar och förflytta möbler strategiskt för att underlätta luftcirkulationen.

5. Höja temperaturen – Du bör höja temperaturen på ytor som är kalla och där fukt kondenserar. Du kan höja temperaturen på olika sätt genom att till exempel använda mer isolering eller fönster med isolerglas.

6. Vara uppmärksam på mattor – Om du har betonggolv i ditt hem bör du vara uppmärksam på mattor. En matta kan nämligen absorbera mycket fukt och vara en plats för mögeltillväxt. Ett tips är att använda mattor som du med lätthet kan flytta och tvätta ofta. Du kan även isolera betongen med trägolv för att förhindra fuktproblem.

7. Anpassa dig efter klimatet och typ av konstruktion – Beroende på hur klimatet ser ut där du bor och typ av konstruktion kan det leda till olika problem och lösningar. Till exempel kan luftkonditioneringsapparater i varma klimat kyla luften för snabbt och därmed inte köras tillräckligt länge för att driva ut fukten från luften.